SZARLOTKA Z PAPIERÓWEK
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny lub oleju kokosowego (zimnych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1,5 kg jabłek "papierówka"
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Dno tortownicy o średnicy min. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz.
Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem miksera na drobną kruszonkę.
Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Wstawić do lodówki (lub do zamrażarki jeśli ciasto wyszło bardzo miękkie).
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i wymieszać z cynamonem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połowę ciasta pokroić na plastry i wyłożyć / wykleić nimi spód oraz 2 - 3 cm boków formy.
Dodać jabłka (można je z wierzchu posypać ok. 3 łyżkami cukru), a na nich zetrzeć drugą część ciasta (na tarce o dużych oczkach).
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.