CIASTO Z MORELAMI

SKŁADNIKI

  1. 400 g moreli
  2. 200 g masła (w temp. pokojowej)
  3. 4 jajka (w temp. pokojowej)
  4. 150 g cukru pudru
  5. 200 g mąki pszennej
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1 łyżka cukru wanilinowego
  8. cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Miękkie masło ubić na puszysto, następnie dodawać stopniowo żółtka i cukier puder cały czas dokładnie i długo ubijając. W oddzielnej misce połączyć przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodać do ubitej masy i dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć do niedużej formy o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzchu rozłożyć kawałki moreli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.