CIASTO Z MORELAMI
SKŁADNIKI
- 400 g moreli
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Miękkie masło ubić na puszysto, następnie dodawać stopniowo żółtka i cukier puder cały czas dokładnie i długo ubijając.
W oddzielnej misce połączyć przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodać do ubitej masy i dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć do niedużej formy o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm.
Na wierzchu rozłożyć kawałki moreli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.