STRUDEL Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI

  1. 300 g mąki pszennej
  2. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  3. 80 g cukruv
  4. 1 op. cukru wanilinowego
  5. szczypta soli
  6. skórka starta z 1/2 cytryny
  7. 200 g masła (zimnego)
  8. 1 jajko
  9. 1/3 szklanki rodzynek
  10. 4 większe jabłka (użyłam renety)
  11. 80 g cukru
  12. szczypta cynamonu
  13. skórka starta z 1/2 cytryny
  14. 80 g mielonych migdałów
  15. 1 jajko
  16. cukier puder
  17. lody do podania

PRZYGOTOWANIE

CIASTO Zagnieść ciasto kruche z podanych składników: mąkę wsypać do miski lub na stolnicę lub do misy miksera planetarnego, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, skórkę startą z cytryny oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Siekać składniki nożem lub mieszać mieszadłem miksera lub rozdrabniać składniki dłońmi aż powstanie drobna kruszonka. Wówczas dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

NADZIENIE Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić na ok. 10 minut do namoczenia. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić na cienkie plassterki. Jabłka wymieszać z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny i mielonymi migdałami oraz z odcedzonymi rodzynkami.

PIECZENIE Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia posypanym mąką, na placek o wymiarach nieco mniejszyć od wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na rozwalkowanym cieście pośrodku ułożyć nadzienie z jabłek, zawinąć ciasto na wierzch, zlepić końce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem, podawać z lodami.