SKŁADNIKI
- 2 szklanki (320 g) mąki pszennej szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła (twardego)
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE
KORZENNE CIASTO KRUCHE Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową, cukier. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy). Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
MASA SEROWA Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć ok. 1/4 ilości sera, dodać cały cukier oraz całą mąką ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać resztę sera, jajka, cukier wanilinowy i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć odcedzone, osuszone ręcznikiem papierowym i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.