SNIEŻNY PUCH

SKŁADNIKI

  1. 2 galaretki cytrynowe
  2. 1/2 litra wody
  3. 100 g herbatników z ząbkami typu Petit Beurre
  4. 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (temp. pokojowa)
  5. 1/2 szklanki cukru pudru
  6. 250 ml śmietanki 30% lub 36% (b. zimna)
  7. wierzch: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 100 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE

Zgotować wodę, odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać aż całkowicie się rozpuszczą. Całkowiciec ostudzić (w celu przyspieszenia chłodzenia można wstawić je do większego naczynia z zimną wodą). Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm lub 21 x 26 cm (lub o podobnej powierzchni) wyłożyć przezroczystą folią spożywczą (nie jest to konieczne). Na dnie ułożyć herbatniki. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać 1/3 ilości sera i delikatnie zmiksować, następnie połączyć z kolejnymi partiami sera. Wlać galaretki i zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać dokładnie szpatułką. Wyłożyć na herbatniki. Na patelni rotopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewać przez chwilę mieszając aż wiórki lekko się zrumienią. Wyłożyć na wierzch deseru i wstawić do lodówki na całą noc.