CIASTO MICHALEK
SKŁADNIKI
- 6 jajek (ogrzane)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki oleju
- do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy + 1/3 szklanki likieru lub innego alkoholu
PRZYGOTOWANIE
Ogrzane jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę (ok. 10 minut). W oddzielnej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sitko bezpośrednio do masy. Wlać olej i całość delikatnie zmiksować na jednolitą masę.
Wyłożyć do formy o wymiarach ok. 22 x 33 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec do suchego patyczka przez ok. 20 minut. Wyjąć i ostudzić, następnie przekroić poziomo na 2 blaty.