CIASTO MICHALEK

SKŁADNIKI

  1. 6 jajek (ogrzane)
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1 szklanka mąki pszennej
  4. 3 łyżki kakao
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/2 łyżeczki sody
  7. 1/2 szklanki oleju
  8. do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy + 1/3 szklanki likieru lub innego alkoholu

PRZYGOTOWANIE

Ogrzane jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę (ok. 10 minut). W oddzielnej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sitko bezpośrednio do masy. Wlać olej i całość delikatnie zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do formy o wymiarach ok. 22 x 33 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec do suchego patyczka przez ok. 20 minut. Wyjąć i ostudzić, następnie przekroić poziomo na 2 blaty.