ŚWIATECZNE CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI

  1. 2 jajka
  2. 200 g cukru
  3. 150 ml oleju roślinnego
  4. 200 g marchewki
  5. 50 g orzechów włoskich lub pekan
  6. 1 pomarańcza
  7. 50 g wiórków kokosowych
  8. 200 g mąki
  9. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  11. 2 łyżeczki przyprawy piernikowej

PRZYGOTOWANIE

Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając, w sumie przez ok. 10 minut. Wciąż ubijając na wysokich obrotach miksera, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej (można go wcześniej delikatnie podgrzać). Dodać obraną i drobno startą marchewkę, drobno startą skórkę z pomarańczy, obraną z reszty skórki pomarańczę pokrojoną w małą kosteczkę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać łyżką wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy ok. 22 - 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.